Eigenschap 4 Covey: Eerst een reflectie

De vierde eigenschap van Covey is ‘denk win-win’, en is de eerste eigenschap die handelt over overwinningen op je omgeving (de eerste drie waren overwinningen op jezelf). Maar voor je kan overgaan van overwinningen op jezelf naar overwinningen op je omgeving, is het belangrijk om onafhankelijk te zijn. Hoe meer greep je hebt op jezelf, hoe breder en stabieler de basis zal zijn voor je overwinningen op je omgeving en dus je relaties met anderen.

Zolang je niet echt onafhankelijk bent heeft het weinig zin om je sociale vaardigheden te ontwikkelen, aldus Covey. Je belangrijkste bijdrage aan een relatie is niet wat je zegt of doet, maar wie je bent. Als je niet vanuit je kern handelt zullen anderen dit merken. Je hebt namelijk nog geen basis voor effectieve wederzijdse afhankelijkheid gecreëerd. Om dit te doen moet je proactief zijn, een centrum van goede principes hebben en trouw kunnen blijven aan je prioriteiten. Pas als aan deze voorwaarden voldaan is, kan je een relatie opbouwen vanuit je eigen kern, je cirkel van invloed.

De basis voor een goede relatie bestaat volgens Covey uit: de bereidheid tot samenwerking, de intentie om een bijdrage te leveren, zelfdiscipline en integriteit. Het is edelmoediger om jezelf helemaal aan één persoon te geven dan om je keihard in te zetten voor het heil van de massa. Het vergt meer moed, kracht en bescheidenheid om die ene relatie te op te bouwen en te herstellen dan om je op al die andere mensen en projecten te blijven storten.

Hoe kan je daar dan aan werken?

Volgens Covey heeft elke relatie een emotionele bankrekening, waar beide partijen op kunnen storten of kunnen afhalen. Belangrijk is echt dat jouw storting ook zo ervaren wordt door de andere.  Als ons gebaar niet als een storting wordt opgevat, ervaren we dat meestal als een afwijzing en investeren we niet meer. Communicatie is ook hierbij dus enorm belangrijk. Als gulden regel kan je volgende aanhouden: bejegen anderen zoals jij door hen bejegend wil worden. En respecteer de andere als individu.

In zijn boek worden zes belangrijke stortingen omschreven:

 1. De ander begrijpen. Je moet serieus proberen de andere te begrijpen: wat is een storting voor die persoon en wat een opname? Stemmen jullie visies overeen? Een storting doe je namelijk pas als dit zo ervaren wordt door de ander. Zoals eerder gezegd is communicatie dus uiterst belangrijk.
 2. Let op details. Een klein gebaar kan ongelooflijk belangrijk zijn, kijk naar de reacties van de andere bij een storting of opname.
 3. Hou woord. Zeg niet te snel toe. Hou bij beloftes zo veel mogelijk rekening met dingen die te tussen kunnen komen. Blijf trouw.
 4. Verduidelijk je verwachtingen. Vage of strijdige verwachtingen ten aanzien van rollen en doelen zijn de oorzaak van bijna alle problemen binnen een relatie. Soms ga je van iets uit, omdat dit bij jou zo is. Maar iedereen heeft andere verwachtingen. In het begin beoordelen mensen elkaar aan de hand van deze verwachtingen. Als ze het gevoel krijgen dat je daar niet aan tegemoetkomt, kan er geen vertrouwen groeien.  Ervan uitgaan dat onze verwachtingen voor zichzelf spreken en door anderen worden gedeeld is dus geen goede basis.
 5. Toon je integriteit. Integriteit gaat veel verder dan oprechtheid. Oprecht zijn wil zeggen dat je de waarheid spreekt. Wat we zeggen moet dus overeenstemmen met de werkelijkheid. Integriteit gaat verder dan dat. Als je een belofte hebt gedaan, moet je die nakomen en de verwachtingen moet je inlossen. Daarvoor is een integere persoonlijkheid vereist. Je moet leven in harmonie met jezelf en je omgeving.
 6. Wees loyaal. Bejegen iedereen op dezelfde manier. Als je dat doet, zullen mensen je vertrouwen. Dit vergt wel veel moed. Wees eerlijk en lief, in plaats dan kritiek te leveren.
 7. Verontschuldig je oprecht voor een opname. Verontschuldig je welgemeend en niet uit medelijden

Als je bovenstaande in acht houdt en je eerste drie eigenschappen ontwikkelt hebt, ben je volgens Covey klaar om over te gaan op de overwinningen op je omgeving. Ga jij hier mee akkoord?

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap.
Via onderstaande links kan je doorklikken naar de andere eigenschappen:

Overwinningen op jezelf:

1. Wees proactief!
2. Begin met het einde voor ogen
3. Belangrijke zaken eerst

Overwinningen op je omgeving:

Voorbereiding op de eigenschappen 4, 5 en 6
4. Denk win-win
5. Eerste begrijpen, dan begrepen worden
6. Synergie
7. Houd de zaag scherp

Advertenties

7 thoughts on “Eigenschap 4 Covey: Eerst een reflectie

 1. Twee vragen.

  1. Wanneer een investering niet wordt gezien als zulks, moet je dat dan telkens zeggen/herhalen?
  2. Hoe lang kan je blijven geven zonder dat daarvoor iets in de plaats komt? Zijn er limieten aan stortingen?
  • Hey Stijn, hierbij mijn antwoorden:
   A. Neen, maar je mag dan niet verwachten dat de andere die toch ziet als investering. Communicatie blijft hier heel belangrijk, begrip tonen.
   B. Het is een geven en nemen. Als jij alleen maar blijft geven en de balans van de emotionele bankrekening van de andere diep onder nul staat gaat het niet meer. De eerste oplossing is dan samen zitten en praten. Kijken waar het mis gegaan is en wat er aan verandert kan worden

   Hopelijk beantwoord dit je vragen!
   Groetjes,
   Detje

 2. Pingback: Eigenschap 1 Covey: ‘Wees Proactief!’ | Detje's gedacht

 3. Pingback: Eigenschap 2 Covey: ‘Begin met het eind voor ogen’ | Detje's gedacht

 4. Pingback: Eigenschap 3 Covey: ‘Belangrijke zaken eerst’ | Detje's gedacht

 5. Pingback: Review: Covey, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap | Detje's gedacht

 6. Pingback: Eigenschap 4 Covey: ‘Denk win-win’ | Detje's gedacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s